Review Summer Games vol.4


Review Summer Games vol.4

Tábor Foxes opět uspořádali neoficiální turnaj v americkém fotbale, pro který se vžil název Summer Games, tentokráte s pořadovým číslem 4.

Turnaj, který měl svůj první ročník v roce 2018, tentokráte přivítal týmy Pilsen Patriots a Třinec Sharks. Oproti „klasickému“ fotbalu, kdy se na hřišti střetává 11 hráčů útoku proti 11 hráčům obrany, mohli přítomní diváci vidět pouze 9 hráčů na každé straně. Tento fakt byl zapříčiněn formátem turnaje, kde v případě útoku došlo k absenci krajních hráčů offensive line, tzv. tacklů (quarterbacka tedy chránili pouze 3 ofenzivní lajnmeni). Oproti tomu si obrana mohla vybrat, které hráče bude postrádat, ale musela splnit povinnost pouhých 9 hráčů na hřišti. Dále došlo k úpravě hracího času, kdy namísto 4×12 minut (přerušovaný čas) byly určeny 2 poločasy po 30 minutách (čistého času).

Nejpatrnější změna v sestavě Foxes nastala na pozici quarterbacka, kde Dominika Skopce nahradil Martin Pinc, který jinak „dráždí“ soupeřovi obrany jako wide receiver. Při svém debutu na pozici QB Martinovi vytvářeli příležitosti k odhodu „noví“ wide receiveři: Alexandr Chvojsík, Jakub Čančura a Jan Rada, pro které to byl taktéž fotbalový debut. Vyjma nováčků se mohl Martin spolehnout na skupinu osvědčených WR’s: Petra Koktavého, Tomáše Knutelského, Ondřeje Skalníka a Iana Konvalinu, které na pozici running backa doplnil zkušený Josef Škerko. Ovšem Josef Škerko nebyl jediným running backem, který se na turnaji představil, svůj debut odehrál Martin Míka, který s fotbalem společně se svými kamarády (A. Chvojsík, T. Chymčák) začal na konci letošního června. Ofenzivní lajnu, která má za úkol chránit QB si v rámci turnaje Summer Games vyzkoušel další nováček Tomáš Chymčák. Ten si zahrál na pozici centra, který uvádí míč do hry (snapuje míč QB). Tomáše si „pod ochranná“ křídla vzali ostatní ofenzivní lajnmeni: Ondřej Konvalina, Tomáš Kops, Zdeněk Kusbach, Kryštof Kvasnička. I v obraně došlo k několika změnám, kdy se na pozici cornerbacků představili nováčci Jakub Macko a Pavel Koktavý, které mentoroval David Noháč. Zbytek táborské secondary tvořila trojice safeties: Daniel Hajšman, Daniel Hosnedl a Josef Spurný. Pro Daniela Hajšmana byla účast na Summer Games po dlouhé době, zaviněné zraněním a pracovními povinnostmi, první možnost „opět obout kopačky“. Dalším nováčkem byl Josef Ovčáčík, který doplnil na defenzivní lajně zkušené matadory Foxes Josefa Skalníka a Stanislava Vojtěcha. Skupinu linebackerů ve složení Filip Hejný, Daniel Kaminski a Vojtěch Sabela vedl Oldřich Tůma.

Během turnaje došlo k odehrání 3 zápasů, kdy v tom prvním se střetli třinečtí Sharks s domácími Foxes.

Foxes x Sharks: 6:50

Již od prvních okamžiků byla zřejmá kvalita účastníka 2. ligy, kdy několik passů táborského QB Pince skončilo v náručí obránců Sharks (tzv. interception). Nejvíce interceptions v průběhu zápasu (ale i během turnaje) zachytil hráč Sharks s číslem 11, který zaznamenal 3 INT (v turnaji 4) a stal se tak hlavním „ball hawkem“ (hráč obrany, který dokáže ukořistit nejvíce míčů útoku). Útok Sharks, který byl posilněn několika hráči z ostravských Steelers, se dokázal dostat do pohodlného náskoku 7 touchdownů, než došlo k odpovědi ze strany Foxes. Touchdown táborského týmu si připsal running back Josef Škerko, který doběhl s míčem do endzóny Sharks přes celé hřiště.

Sharks x Patriots: 34:8

Souboj druholigových účastníků mezi Třincem a Plzní vyzněl vítězně pro Shakrs, kteří si tak na turnaji připsali své druhé vítězství a to 34:8. Patriots se v začátku zápasu ujali vedení 8:0 a dlouhé minuty plzeňská obrana odolávala třineckému útoku. Tento odpor zlomil running back Sharks s číslem 21 a odstartoval tak sérii 5 touchdownů, které Třinec plzeňským Patriots skóroval.

Patriots x Foxes: 30:26

Nejvyrovnanější utkání se odehrálo v samotném závěru turnaje, mezi Foxes a Patriots. Foxes se ujali vedení náskokem 2 touchdownů, které skóroval po passech od Martina Pince wide receiver Petr Koktavý. O několik málo okamžiků později se Patriots podařilo utkání korigovat na 8:14. Před koncem prvního poločasu došlo k milé události, kdy Josef Skalník (hráč a místopředseda Foxes) požádal svou přítelkyni Veroniku Miňhovou o ruku a ta, na jeho žádost, řekla ano. Druhou půlku zápasu Foxes odstartovali obdobným způsobem jako tu první, kdy Petr Koktavý skóroval již svůj třetí touchdown. V následujících minutách utkání se útoky jednotlivých týmů přetahovaly o to, kdo má lepší recept na soupeřovu obranu. Takže Patriots snížili skóre na 16:20, na což reagoval running back Josef Škerko a opět zvýšil náskok Foxes na rozdíl deseti bodů (16:26). V tento okamžik zabral útok Patriots a ihned reagoval touchdownem, který upravil skóre na 22:26. Zahanbit se nenechala ani plzeňská obrana, která v následujícím drivu získala míč pro útok Patriots. Tomu se následně povedlo skórovat touchdown, díky kterému v tomto krásném zápase zvítězili.

Konečné pořadí: 1. Třinec Sharks, 2. Pilsen Patriots, 3. Tábor Foxes

Mezi jednotlivými zápasy došlo k dovednostním soutěžím v následujících kategoriích: sprint na 40y, nejdelší punt, přesnost hodu a nejdelší hod. V těchto kategoriích dominovali domácí hráči, kteří si připsali vítězství ve 3 kategoriích.

Sprint na 40y: 1. Petr Koktavý (FOX), 2. Jakub Březina (SHA), 3. Martin Pinc (FOX)

Nejdelší punt: 1. Martin Pinc (FOX), 2. Milan Koubek (PAT), 3. Radomír Novák (PAT)

Přesnost hodu: 1. Tomáš Knutelský (FOX), 2. Jan Vysloužil (SHA), 3. Ondřej Skalník (FOX)

Nejdelší hod: 1. Jan Vysloužil (SHA), 2. Tomáš Knutelský (FOX), 3. Jakub Čančura (FOX)

Veškeré dovednostní soutěže si mohli vyzkoušet i přítomní diváci, pro které bylo zajištěno i občerstvení, a pro děti byla přichystaná „fun zóna“, kde našly potřebné vyžití.

Partnery turnaje byly:

Mediálními partnery byly:

Speciální poděkování patří Střední škole obchodu, služeb a řemesel, která pro turnaj poskytla zázemí.


Napsat komentář